Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen blev født i 1915 i København og døde i 2002. Han voksede op i Christianshavns arbejderkvarter, hvor faderen arbejdede som chauffør og moderen drev rulleforretning i det ene af lejlighedens to værelser. Da han var 14 år, gik han ud af skolen og tog forskellige ufaglærte job, blandt andet som piccolo og cykelbud.

Det var ophold på Roskilde Arbejderhøjskole og Den Internationale Højskole i Helsingør, der åbnede bøgernes verden for ham. Inspireret af de forfattere, han læste, og den sociale virkelighed, der omgav ham, begyndte han at skrive digte. Halfdan Rasmussens tidligste digte var præget af depressionen i 1930'erne og besættelsen i 1940’erne, og de havde derfor en overvejende pessimistisk tone.

I dag er Halfdan Rasmussen mest kendt for sine mange bøger til børn. ”Den lille frække Frederik” fra 1951, ”Børnerim” fra 1964 og ”Halfdans ABC” fra 1967 er bare nogle af de værker, som for længst har opnået klassikerstatus.

Halfdan Rasmussens rim er fyldt med sproglige spil og overraskelser. De er noget helt for sig selv og kan bedst beskrives som en blanding af nonsensrim og små, rappe historier. Hans lyrik har haft stor indflydelse på vores sprog og har desuden inspireret en lang række komponister.

I løbet af sin karriere modtog Halfdan Rasmussen et væld af priser, herunder Det Danske Akademis Store Litteraturpris 1988.

Fotograf: © Bror Bernild

Udgivelser af Halfdan Rasmussen


Halfdan Rasmussen • Bente Bech

Den store Halfdan for de små

Rapanden Rasmus og andre sange

Fra 3 år • Indbundet • 18 sider • 269,95 kr.

Halfdan Rasmussens udødelige sange og rim – nu som pop-oppere!

Læs mere ...