Hvordan ser verden ud, når børn betragter den med hhv. kapitalistiske og socialistiske briller?
Det er temaet for to nye, sjove letlæsningsbøger af Morten Hesseldahl. Bøgerne viser, hvordan man kan komme galt af sted med begge tilgange og stiller på en sjov og underfundig måde spørgsmål til store temaer som lighed, uretfærdighed og konkurrence. Og det er ikke kedeligt! For mon de voksnes idéer holder i praksis?
Morten Hesseldahl har tidligere skrevet bøger til voksne, bl.a. den prisvindende krimi ”Mørket under isen”. Vi har talt med forfatteren om, hvordan det har været at skrive til børn. Læs interviewet her, hvor han også løfter sløret for Lucas og Mikkels næste eventyr.
Hvordan fik du idéen til ”Lucas og Mikkel”-serien?
Jeg har i lang tid gerne villet skrive en serie med nogle handlekraftige drenge som hovedpersoner. De skulle ikke være supermennesker, men almindelige børn, der på egen måde forsøger at løse problemerne. Venskabet er deres største styrke samt en stædig tro på, at man godt kan gøre en forskel, når bare man rejser sig fra sækkestolen.
Hvordan har det været at skrive til børn fremfor til voksne?
Det er virkelig sjovt at skrive til børn, fordi handling og fremdrift naturligt kommer i fokus. Det samme med dialogen, der gerne må være kontant uden for megen undertekst. Jeg har ikke tidligere skrevet tekstbøger for børn, men for lang tid siden lavede jeg en tegneserie - “Julius” - sammen med tegneren Henrik Rehr. Jeg vil meget gerne skrive mere til børn.
Hvordan har du arbejdet med at få din idé til at indgå i et letlæst format?
Verden er kompliceret, men den er også enkel, hvis man træder nogle skridt tilbage. Kapitalisme kan helt overordnet ses som friheden til at konkurrere om og profitere på de bedste idéer, mens socialisme er troen på fællesskabet som en vej til lighed. I Lucas og Mikkels tilfælde går begge eksperimenter op i hat og briller. Undervejs håber jeg dog, at læserne selv gør sig nogle tanker om fordele og ulemper, men først og fremmest håber jeg, at man får en god og underholdende læseoplevelse.
Hvad ønsker du, at børn og unge skal tage med fra historierne om Lukas og Mikkel?
Jeg vil gerne have, at læserne får mod på livet og mod på at lave forandringer. Hvis bare man har hinanden, nogle gode idéer og masser af mod, kan der ske fantastiske ting. Det budskab synes jeg, alle børn skal have med sig ud af barndommen.
Hvad skal bog tre handle om?
Arbejdstitlen er ”Lucas og Mikkel møder Gud”. Det bliver dramatisk og ambitiøst. Og det kommer helt sikkert til at gå galt. Men så må man jo prøve igen.